Δημοτικό Σχολείο Σκοπέλου Λέσβου

Eλλάδα 3ο LTT

ΕΘΙΜΑ, ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ - Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ   

3η Κινητικότητα στο Σίμπενικ της Κροατίας


Η 3η συνάντηση των εταιρικών ιδρυμάτων του προγράμματος Erasmus+ EUHARmonic διαπραγματεύτηκε την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, τα ήθη και τα έθιμα, τις συνήθειες και τις παραδόσεις, τις αντιλήψεις των λαών και πως αυτές αντικατοπτρίζονται στην καθημερινότητά τους, καθώς αποτελούν μία από τις σημαντικότερες πτυχές της κληρονομιάς μας. Επίσης, οι μαθητές από κάθε χώρα παρουσίασαν τις ιδέες τους, για το πως τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε τόπου μπορούν να παράγουν θέσεις εργασίας.
Η παρουσίαση του Δημοτικού Σχολείου Σκοπέλου :




Ημέρα 1
Εργαστήρια σε συνεργασία με την τοπική ένωση προώθησης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων «Νεολαία στην ΕΕ». Ο οργανισμός είναι μια μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική ένωση νέων που ιδρύθηκε το 2008 στο Sibenik. Οι μαθητές μας συμμετείχαν σε διαλέξεις σχετικά με τους κανόνες και τη νομοθεσία της ΕΕ, τις παραδόσεις της, άκουσαν ιστορίες και εμπειρίες εθελοντών συμμετεχόντων σε Ευρωπαϊκά προγράμματα και έμαθαν περισσότερα για το πώς να ευαισθητοποιηθούν, να εμπλακούν ενεργά και να γίνουν πραγματικοί πολίτες της ΕΕ. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν ενεργά σε βιωματικά εργαστήρια, με κουίζ, παιχνίδια και άλλες διάφορες δραστηριότητες με θέμα, ''Βρείτε ομοιότητες μεταξύ μας''.



Ημέρα 2
QR Κώδικες πολιτιστικής κληρονομιάς
Ως τρόπος συνδυασμού των σύγχρονων τεχνολογιών με την ιστορία και την κληρονομιά της χιλιετούς πόλης του Σίμπενικ, οργανώθηκε ένας διαφορετικός τρόπος περιήγησης στην πόλη για να εξοικειωθούν με αυτήν. Οι μαθητές οργανώθηκαν σε διεθνικές ομάδες και πήγαν σε κυνήγι θησαυρού κοινωνικής πολιτιστικής  κληρονομιάς, δημιουργώντας ένα είδος εικονικού χάρτη του παλιού τμήματος της πόλης, με την επίσκεψη σε διάφορα μνημεία και την ανάγνωση των πληροφοριών από τους QR κώδικες που βρίσκονταν τοποθετημένοι στους πίνακες πληροφοριών καθενός από αυτά τα μνημεία. Η περιήγηση περιλάμβανε επίσης την επίσκεψη και ξενάγηση σε μνημεία για τα οποία οι άνθρωποι του Šibenik είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι-δεν έχουν ένα αλλά δύο μνημεία στην λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.





Ημέρα 3
Εργαστήριο Nijemo Kolo / Επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο Krka
Το Nijemo Kolo είναι ένας σιωπηλός χορός που προέρχεται από τη χερσόνησο της Δαλματίας στη νότια Κροατία. Το 2011 εγγράφηκε στην UNESCO στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι μαθητές, καθώς και οι εκπαιδευτικοί, έλαβαν μέρος σε ένα εργαστήριο όπου διδάχτηκαν τα βήματα και είναι σε θέση να εκτελέσουν το Nijemo Kolo μόνοι τους. Μετά το πρωινό εργαστήριο χορού επισκεφθήκαμε το  Krka, προστατευόμενο  Εθνικό Πάρκο.

Εκπαιδευτικά προγράμματα, στα οποία συμμετείχαν οι μαθητές μας περιλάμβαναν διαλέξεις από εργαζόμενους στο πάρκο, οικολογικά εργαστήρια, μαθήματα πεδίου και αθλητικές δραστηριότητες και ήταν κατάλληλα προσαρμοσμένα, τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε μεθόδους, στις διάφορες ηλικίες των παιδιών.
Φωτογραφίες από τις δραστηριότητές μας στο Σίμπενικ, Κροατίας


Ημέρα 4
Επίσκεψη στο Split στα μεγαλοπρεπή απομεινάρια του ρωμαϊκού παλατιού του Διοκλητιανού, που κλείνει μέσα του μια μεσαιωνική πόλη και στο Μουσείο Alka Sinj / και Παιδικά παιχνίδια Alka
Βρίσκεται στο Sinj στην ενδοχώρα της Δαλματίας. Το Μουσείο Alka Sinj βρίσκεται στον κατάλογο της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και είναι αφιερωμένο στον 302ο χρόνο ιστορίας ενός από τα πιο γνωστά κομμάτια της κληρονομιάς της Κροατίας. Οι μαθητές όχι μόνο έμαθαν για την ιστορία αυτής της μοναδικής εκδήλωσης, αλλά μπόρεσαν να ξαναζωντανέψουν την ιστορία παίζοντας οι ίδιοι το Παιδικό Alka .



Ημέρα 5
Ανοιχτή Ημέρα της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μαθητών, δασκάλων και γονέων, για να μοιραστούμε τις εντυπώσεις και τις εμπειρίες που αποκομίσαμε, να προβάλλουμε φωτογραφίες, βίντεο και τα αποτελέσματα των δράσεων της εργασίας μας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Μια ευκαιρία όπου μπόρεσαν όλοι να μάθουν κάτι νέο για κάθε χώρα-εταίρο, να δουν και να παρουσιάσουν τις παραδόσεις τους, να δοκιμάσουν τις σπεσιαλιτέ τους, να ακούσουν τη μουσική τους . Οι μαθητές  κάθε χώρας παρουσίασαν τις χώρες τους για αυτή την ειδική βραδιά, μέσα από τα έθιμα και τις παραδόσεις. Τέλος, οι μαθητές συμμετείχαν σε παιχνίδια και κουίζ και απονεμήθηκαν τα πιστοποιητικά συμμετοχής.

Φωτογραφίες από τις δραστηριότητές μας στο Σίμπενικ, Κροατίας

Μετά την επιστροφή μας στο σχολείο πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες διάχυσης του έργου .

Τοποθετήσαμε στο κουτί Πολιτιστικής κληρονομιάς ένα αντίγραφο από τον Καθεδρικό ναό Αγ. Δημητρίου του Σίμπενικ και αξιοποιήσαμε την ιστορία του ώστε να βοηθήσουμε τους καινούριους μαθητές μας της Α'Δημοτικού να εξοικειωθούν με τον χώρο τους.


Greek Cultural heritage kit - Croatia from Angela Tsakiri

Στις 19/12/2019 πραγματοποιήθηκε δραστηριότητα ενημέρωσης - διάχυσης στο γειτονικό Γυμνάσιο Παπάδου Λέσβου με τη συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών και μαθητών του. Παρουσιάσαμε τις δράσεις του πρώτου χρόνου του προγράμματός μας, τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής σε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+, και τους μιλήσαμε για την 3η κινητικότητα των μαθητών στην Κροατία και τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαμε, ενθαρρύνοντάς τους να πάρουν μέρος σε ένα αντίστοιχο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα.


No comments:

Post a Comment